Hoppa till artikelns andra spalt.

Göran Färm slår tillbaka mot Reinfeldts kritik

EU-parlamentarikern Göran Färm menar att Moderaterna måste städa framför egen dörr i budgetfrågan. Samtidigt kommer de första förhandlingskraven efter förra veckans uppgörelse från EU-parlamentet. 

I ett uttalande anklagar EU-parlamentariker Göran Färm (S) Moderaterna för att ”göra inrikespolitisk pajkastning” av frågan om unionens långtidsbudget.

– Jag har noterat ytterst kritiska kommentarer [om budgetuppgörelsen] från EPP, den politiska grupp som moderaterna tillhör, sade Göran Färm som menar att det är ”viktigare att de [svenska Moderaterna] försöker påverka sina partikamrater i Europaparlamentet än att jaga svenska Socialdemokrater, som har rätt liten makt över detta i slutändan.”

– Jag skulle vilja säga att det som är helt avgörande är hur Moderaternas europeiska partigrupp EPP ställer sig, och därför bör Reinfeldt, Hökmark och Kinberg-Batra redovisa hur de tänker påverka dem.

Samtidigt kommer de första kommentarerna efter budgetuppgörelsen från EU-parlamentet.

– Vi vill ha seriösa förbättringar. EU-ledare enades om en åtstramningsbudget som inte lever upp till utmaningar som Europa står inför idag, sade ledaren för den socialdemokratiska S&D-gruppen, Hannes Swoboda i ett uttalande på onsdagen.

Han listar tre krav:

Halvtidsutvärdering: långtidsbudgeten ska kunna utvärderas och om möjligt justeras.

Mer flexibilitet: vilket innebär att man lättare ska kunna flytta runt pengarna mellan de olika utgiftsområdena vid exempelvis stora förutsedda händelser.

Egna medel: EU-parlamentet vill att unionens långtidsbudget ska få inkomster från egna medel, exempelvis från en skatt på finansiella transaktioner eller en separat EU-moms.

På måndag i nästa vecka kommer Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy till EU-parlamentet för att återrapportera från toppmötet. Då väntas åsikterna om långtidsbudgeten från de andra partigrupperna ha utkristalliserats.