Annons

Med nöd och neppe klarar Sverige behålla sina mandat i Europaparlamentet efter första omröstningen. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Första omröstningen: Svenskt mandat räddat med ett nödrop

På tisdagsförmiddagen röstade EU-parlamentets konstitutionsutskott med minsta möjliga marginal för att Sverige ska få behålla sina 20 mandat efter det kommande Europaparlamentsvalet. 

Med siffrorna tio för, nio emot och en som avstod blev tisdagens votering ytterst jämn. På bordet låg ett förslag som innebar att Sverige skulle förlora ett av sina 20 mandat i EU-parlamentet efter nästa Europaval.

– Det är väldigt viktig för Sverige. Det är en av de stora framgångarna under den här mandatperioden, säger EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) till Europaportalen direkt efter omröstningen.

– Det är inte bara antalet röster i plenum som räknas utan även förmågan att agera i olika frågor, säger han och pekar på bland annat den radikala fiskereformen som EU-parlamentet stödde med stor majoritet i början av februari där många svenska parlamentariker varit aktiva.

Han menar att utfallet inför omröstningen i EU-parlamentets konstitutionsutskott var oklart in i det sista, vilket även Europaportalen rapporterat om.

– Jag tror jag lyckades kassera in de två sista rösterna minuten innan, säger Gunnar Hökmark som är vice ordförande i den stora konservativa EPP-gruppen i parlamentet.

Han väntar sig ett tydligare utslag i Sveriges favör när hela EU-parlamentet i mars ska rösta i frågan.

Omröstningen innebär istället att Österrike, som har en miljon färre invånare än Sverige, förlorar ett av sina 19 mandat. 

Andledningen till att ett antal mandat måste tas bort efter Europavalet 2014 är att EU-parlamentet i dag har tre ledamöter fler än vad Lissabonfördraget medger. När Kroatien i juli blir medlemmar i unionen ökar antalet till 766 – femton fler än tillåtet.