Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker fruktar för bulgarers och rumäners rättigheter i Storbritannien

Efter ”illvilliga” uttalanden från brittiska politiker vill bulgariska och rumänska EU-parlamentariker försäkra sig om att Storbritannien inte fördröjer öppnandet av den brittiska arbetsmarknaden.

I ett brev till EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso, skriver bulgariska och rumänska Europaparlamentariker att de fruktar sina medborgares rättigheter till fri rörlighet och arbete inom EU. Detta efter vad man anser vara ”illvilliga uttalanden” från konservativa brittiska politiker, där bulgarer och rumäner utmålas som andra klassens EU-medborgare som vill utnyttja Storbritanniens sociala trygghetssystem.

En talesperson för David Cameron säger att Storbritannien välkomnar immigranter som bidrar till den brittiska ekonomin, däremot vill man undvika att landets sociala trygghetssystem utnyttjas, skriver brittiska The Guardian.

2014 försvinner de tillfälliga restriktioner som hittills gällt för rumäner och bulgarer på den brittiska arbetsmarknaden.

Läs även: Labour ifrågasätter européers rättigheter