Hoppa till artikelns andra spalt.

Rekordval för gröna – bakslag för kristdemokrater

Angela Merkels kristdemokratiska CDU förlorade regeringsmakten i tyskt delstatsval. Samtidigt gjorde det gröna partiet ett rekordval.

I och med söndagens delstatsval i tyska Niedersachsen inleds upptakten inför höstens parlamentsval i Tyskland.

För sittande förbundskansler Angela Merkel blev valet ett nederlag då hennes krisdemokratiska CDU:s regeringskoalition förlorade makten i delstaten. Istället fick socialdemokratiska SPD och miljöpartistiska Die Grünen tillsammans en knapp majoritet.

CDU förlorade 6,5 procentenheter i jämförelse med tidigare mandatfördelning. Stödet för socialdemokraterna ökade med 2,3 procentenheter. Die Grünen gjorde sitt bästa val hittills i Niedersachsen och gick fram med 5,7 procentenheter till 13,7 procent.

I september går tyskarna till parlamentsval. Angela Merkel ska då för tredje gången försöka bli landets förbundskansler.