Angela Merkel och François Hollande försöker enas för att en budgetkompromiss fram till EU-toppmötet 7-8 februari. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Hollande filar på ny EU-budget

Tyskland och Frankrike snickrar på en kompromiss som ska bana väg för unionens sjuårsbudget vid kommande EU-toppmöte.

– Vi kommer klara att lägga ett gemensamt förslag för långtidsbudgeten. Tyskland och Frankrike samarbetar mycket nära varandra, sade Angela Merkel, tysk förbundskansler, på onsdagen, rapporterar EUobserver som även citerar en anonym EU-källa som menar att det ännu inte finns någon konkret överenskommelse.

Hennes franske motpart, president François Hollande, försökte samtidigt dämpa oron i övriga EU-länder att de körs över i förhandlingarna av det tyskfranska samarbetet.

– Oroa er inte, vår relation är inte exklusiv och inte bara i Tysklands och Frankrikes intressen, sade François Hollande.

Angela Merkel har även haft telefonförbindelse med det tyngsta budgetrestriktiva landet Storbritanniens premiärminister David Cameron för att komma till en överenskommelse vid toppmötet 7-8 februari.

I veckan efterlyste statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på Europaportalen ett nytt kompromissförslag till EU:s långtidsbudget som behandlas i Bryssel om några veckor. När förhandlingarna strandade i november fanns ett förslag som låg långt från de mål som regeringen och riksdag satt upp för Sveriges del.

I november bröt förhandlingarna om EU:s långtidsbudget samman efter att medlemsländernas stats- och regeringschefer inte kunde enas om hur unionens budget ska utformas mellan 2014-2020.