Annons

Dömde Ernst Strasser på sitt tidigare arbete som Europaparlamentarikern. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-politiker får fyra års fängelse

Den österrikiske före detta EU-parlamentarikern och inrikesministern Ernst Strasser fälls för bestickning. 

Fyra års fängelse för beskickning – så lyder domen mot den mutåklagade österrikiske före detta EU-parlamentarikern Ernst Strasser som kom på måndagen. Domaren Georg Olschaks ord mot den dömde var bitande.

– Det har funnits få personer i Österrike [efter andra världskriget] som har skadat republikens anseende som ni, sade Georg Olschak direkt till den dömde Ernst Strasser, rapporterar österrikiska public service-kanalen ORF.

Det hårda straffet motiverade domaren mot Ernst Strasser, som även varit österrikisk inrikesministern, med att den är i avskräckande syfte för andra politiker.

Bakgrunden är det uppmärksammade wallraffande som två brittiska journalister vid tidningen The Sunday Times genomförde under hösten 2010. De två reportrarna utgav sig för att vara lobbyister och erbjöd ett antal EU-parlamentariker betalning mot att denne gjorde ändringsförslag i EU-lagstiftning. 100 000 euro skulle Ernst Strasser få för sina tjänster.

Ernst Strasser försvarade sig under rättegången med att tagit ”lobbyisterna” för spioner och att han ville avslöja dem. Men den förklaringen godtog domaren Georg Olschak inte.

– [Det är] nog det konstigaste jag hört i min tjugoåriga karriär, sade Georg Olschak.

Även tre andra EU-parlamentariker föll i reportrarnas fälla. Slovenen Zoran Thaler avgick, medan rumänen Adrian Severin fortfarande är kvar på sitt jobb. Utredningen lades ned mot spanjoren Pablo Zalba som också sitter kvar i EU-parlamentet.
                     
Österrike har under senare år skakats av flera korruptionshärvor. Från 2008 har Österrike stått för den största försämringen i EU när det gäller graden av korruption.