Piratpartiet och Engström har hela tiden röstat på samma sätt som de EU-positiva, skriver Olle Schmidt (FP). Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Christian Engström måste bestämma sig om EU

Piratpartiet måste välja: federalister i Bryssel eller EU-kritiker på hemmaplan. Det skriver Europaparlamentariker Olle Schmidt (FP) i replik till Christian Engström (PP).

Piratpartiet har genom Christian Engström kommit fram till att de är kritiska till EU-samarbetet. Detta är mycket märkligt då Piratpartiet och Engström sedan mandatperiodens början år 2009 har röstat på samma sätt som den EU-positiva gröna politiska gruppen de tillhör.

Enligt databasen VoteWatch har Engström i Europaparlamentet röstat som sin partigrupp till nästan 98 procent. Den gröna gruppen delar i stort samma syn på EU-samarbetet och federalism som min egen liberala grupp. Jag tror på EU-samarbetet men har ändå bara röstat som min grupp till 94 procent!

För den så kontroversiella långtidsbudgeten röstade Engström med sin grupp, och inte heller avvisades det långgående federalistiska förslaget om en genuin monetär union. Inte ens jag var övertygad om att budgeten kunde godkännas i den föreslagna formen. Det är svårt att identifiera Piratpartiets EU-politik, men de tycks ha gjort en helomvändning.

Att Storbritannien hotar lämna EU om man inte får igenom vissa krav är olyckligt. Jag håller med om David Camerons problemformulering, men inte om lösningen. Cameron ska komma ihåg att ultimatum inte är en förhandlingsmetod.

Folkpartiet har alltid haft en klar vision för EU-samarbetet. Vi vill att Sverige ska vara medlemmar i EU fullt ut. EU-samarbetet är dock inte en à la carte-meny där man kan plocka russinen ur kakan utan det krävs ömsesidig respekt och kompromisser.

Med tanke på hur Engström röstar i Europaparlamentet är hans trovärdighet som nykläckt EU-kritiker minst sagt låg. Det känns som Piratpartiet måste bestämma sig: federalister i Bryssel eller EU-kritiker på hemmaplan.

Olle Schmidt (FP)
Europaparlamentet