Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Berlusconis parti kräver EU-kommissionärs avgång

Silvio Berlusconis parti Frihetens folk fordrar att Olli Rehn avgår efter att denne sagt att den tidigare premiärministerns politik ”blockerade [Italiens] ekonomiska tillväxt”.

Vid ett möte med EU-parlamentariker på tisdagen kritiserade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn den italienska politiken under Silvio Berlusconis styre hösten 2011. Han menar att Berlusconi blockerade landets tillväxtmöjligheter genom sin politik och att hans efterträdare, teknokraten Mario Monti, lyckades stabilisera landet.

Utspelet väckte genast ilska i Berlusconis parti Frihetens folk.

Annons

– Det är oacceptabelt att Olli Rehn lägger sig i valkampanjen i ett medlemsland med falska påståenden, sade partisekreteraren Angelino Alfano i ett uttalande, skriver italienska Repubblica.

Renato Brunetta, tidigare statsförvaltningsminister i Berlusconis dåvarande regering, kräver nu Olli Rehns avgång.

Inför det italienska parlamentsvalet som äger rum 24-25 februari leder fortfarande vänsterkoalitionen ledd av socialdemokratiske Pier Luigi Bersani med 36,4 procent av rösterna, enligt en färsk opinionsundersökning. Detta är dock en tillbakagång på nästan två procentenheter på en vecka.

Berlusconis högerallians ökade marginellt till 26,6 procent av rösterna. Det gjorde även Mario Montis mittenkoalition som nu får 17,7 procent av de tillfrågades stöd.