Annons

Silvio Berlusconi kan tänka sig att bli ekonomiminister. Men än så länge ligger hans parti efter i opinionsundersökningarna.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Berlusconi utmanar vänsterkoalition

Silvio Berlusconi går samman med Lega Nord inför parlamentsvalet men ställer inte upp som premiärministerkandidat.

Silvio Berlusconi, partiledare för liberalkonservativa Frihetens folk, annonserade i går måndag att hans parti sluter upp med sin gamla partner det högerpopulistiska Lega Nord inför det italienska parlamentsvalet.

– Vinner vi skulle jag hellre vara ekonomiminister efter att ha varit med skyttegravarna i många år, sade Silvio Berlusconi till radio Rtl 102.5, rapporterar italienska Il Sole 24 Ore.

Som motbud för samarbetet kräver Lega Nord att Berlusconi inte ställer upp som kandidat till premiärminister. Tre gånger tidigare har de två partierna regerat ihop, men samarbetet har varit skakigt.

Tillsammans skulle de få 26-28 procent av rösterna. Vilket dock är mindre än vänstermittenkoalitionen ledd av socialdemokratiske Pier Luigi Bersani som ligger på cirka 40 procent enligt en nylig opinionsundersökning publicerad i italienska Corriere della Sera.

Annons

Italiens komplicerade vallagar gör det dock möjligt att Lega Nord och Frihetens folk tillsammans kan komma att utgöra en blockerande minoritet i parlamentets övre kammare.

Mittenkoalitionen ledd av nuvarande premiärminister Mario Monti skulle få cirka 15 procent av väljarstödet. Komikern och aktivisten Beppe Grillos miljöpopulistiska och EU-kritiska Femstjärnerörelse får stöd av 13-14 procent. Dock uppger nästan hälften av de tillfrågade att de är osäkra eller att de inte kommer att rösta.

Huruvida Mario Monti kan väljas är oklart, som senator på livstid får han inte sitta i parlamentets under kammare. Men vallagarna håller på att utredas för att klargöra vilka möjligheter Mario Monti har. Själv säger han att han vill sitta kvar som premiärminister i en bred pro-europeisk koalition.

Silvio Berlusconi har meddelat att han inte tänker samarbeta med Mario Monti i styret av Italien.

Den 24-25 februari går italienarna till valurnorna.