Hoppa till artikelns andra spalt.

Utvidgningskommissionär släcker ukrainskt EU-hopp

EU-kommissionär Štefan Füle hyser inga förhoppningar om att ett associations- och frihandelsavtal mellan EU och Ukraina är aktuellt under den närmaste tiden.

Det klargjorde utvidgningskommissionären under ett seminarium om EU:s östra partnerskap i Stockholm i förra veckan, rapporterar Euractiv.

Först under EU-Ukraina-toppmötet i Litauens huvudstad Vilnius i november 2013 kan ett undertecknande äga rum, menade han.

Štefan Füle sade att EU dessutom förväntar sig ”resoluta beslut från den ukrainska regeringen och det [nyvalda] parlamentet för att tackla vår välkända och ofta upprepade oro” och syftade på det försämrade läget för demokratiska fri- och rättigheterna i landet.

Tidigare var det tänkt att EU skulle skriva under avtalet med Ukraina i december i fjol. Men undertecknandet sköts upp efter att bland annat oppositionspolitikern Julia Tymosjenko fängslats.

Avtalet mellan Ukraina och EU öppnar för ett politiskt närmande av den forna Sovjetstaten till Europeiska unionen. Dessutom ingår ett långtgående frihandelsavtal.