Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenska regeringen i snussamtal med Tonio Borg

Sverige får inte gehör för sitt krav att avskaffa snusförbudet i EU. I morgon torsdag träffar barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) ansvarig kommissionär.

Sverige kommer inte att få exportera snus till andra EU-länder, trots ihärdigt lobbande om snusets fördelar gentemot rökning. Det rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av ett utkast till nytt tobaksdirektiv.

I morgon torsdag träffar svenska barn- och äldreministern Maria Larsson (KD) kommissionens nytillsatte hälsokommissionär Tonio Borg som ansvarar för frågan.

– Med tanke på de rykten som florerar om det nya tobaksdirektivet finns det anledning att påtala att de just är rykten. EU-kommissionen har inte ännu beslutat om något nytt tobaksdirektiv och den svenska regeringen har inte heller sett något förslag. Men i mitt möte med Tonio Borg kommer jag att framhålla den svenska linjen, säger barn- och äldreminister Maria Larsson i en kommentar.

Enligt Tonio Borgs talesperson Frédéric Vincent presenteras tobakdirektivet i slutet av året eller möjligen i början av 2013.

Att snuset skulle komma att förbjudas även i Sverige är inte möjligt eftersom det finns ett undantag i EU-lagstiftning för Sverige. Två gånger har EU-domstolen slagit fast att det svenska undantaget gäller.