Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen redo kohandla om snussmaker

Regeringen är beredd att ändra smaktillsatserna i snus om Sverige samtidigt tillåts exportera snus till övriga EU-länder.

På torsdagen träffade barn- och äldreminister Maria Larsson EU:s nye hälsokommissionär Tonio Borg för att diskutera snusfrågan. EU-kommissionären väntas föreslå att vissa smaker i snus förbjuds för att inte locka unga människor till ökad användning av tobaksvaran. Den svenska minister sade att hon kunde tänka sig att gå med på det om Sverige ges tillstånd att sälja snus till andra EU-länder.

– Om man släpper in snuset på den inre marknaden är vi beredda att diskutera olika typer av reglering. Men ligger förbudet mot att snus ska finnas på den europeiska marknaden förutsätter vi att den regleringen inte omfattar det svenska snuset utan att det undantag som vi har fördragsmässigt faktiskt också är ett undantag i det här fallet, säger Maria Larsson till journalister i Bryssel.

Men Tonio Borgs talesperson menar att exportförbudet kommer att finnas kvar i det nya förslaget som presenteras runt årsskiftet.