Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso stämmer inte Sverige i snusfråga

Mediauppgiften att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill anmäla Sverige inför EU-domstolen för brott mot exportförbudet av snus tillbakavisas av EU-kommissionen.

Uppgifter i Expressen på torsdagen påstår att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso vill dra Sverige till EU-domstolen för misstänkt brott mot exportförbudet av snus. Enligt tidningen ska en upprörd Barroso ha skickat ett hemligstämplat brev till hälsokommissionären Tonio Borg och föreslagit en rättsprocess mot Sverige.  EU-kommissionen menar att uppgifterna är felaktiga.

– Det finns absolut inget brev som har gått från Barroso till Tonio Borg som säger att vi ska dra Sverige inför domstol i snusfrågan. Jag har ägnat hela morgonen åt att granska detta med kollegor i Bryssel. Jag vet inte var [Expressen] har tagit det i från, säger Pierre Schellekens, chef för EU-kommissionens representation i Sverige, till Europaportalen.

Finns det något brev i snusfrågan överhuvudtaget?

– Det är klart att det gör som en del av en förberedelse. När vi är i en process att föreslå ett nytt lagförslag, som exempelvis det nya tobaksdirektivet, så yttrar sig de olika delarna av  kommissionen skriftligt med varandra.  

Blev Barroso upprörd av handelsminister Eva Björlings uttalande om "fullskaligt krig" om snuset?

– Jag har inte fått någon rapport om att han blivit upprörd, säger Pierre Schellekens.