Den franske premiärministern Jean-Marc Ayrault lovar motsvarande 170 miljarder kronor till franska företag. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stora lättnader för franska företag

Den franska regeringen storsatsar på sänkta arbetskostnader för landets företag.

I skuggan av de krisande italienska och spanska jätteekonomierna tornar nu Frankrike upp sig som nästa stora europeiska problembarn.

För att åter få fart på ekonomin presenterade den franske premiärministern Jean-Marc Ayrault i går tisdag nya åtgärder.

– Frankrike behöver en ny modell, proklamerade Jean-Marc Ayrault när han lade ut regeringens plan, rapporterar franska tidningen Journal du Dimanche.

Jean-Marc Ayrault vill för att öka konkurrenskraften mot omvärlden på olika sätt sänka arbetskostnaderna för företag med motsvarande 170 miljarder kronor under tre år med start nästa år. Det finansieras från 2014 till hälften genom nya men ännu inte bestämda nedskäringar inom offentlig sektor och till andra hälften genom höja momssatserna.

Han menar att detta kommer skapa minst 300 000 nya jobb fram till 2017 och höja bruttonationalprodukten med 0,5 procent.

Åtgärderna kommer som ett svar på den rapport om den franska ekonomin som president François Hollande beställt av Louis Gallois, tidigare chef för luftfartsjätten EADS och järnvägsbolaget SNCF.

Utredaren Louis Gallois önskar också se en mer flexibel arbetsmarknad och satsning på forskning för att stödja landets industri.

Även Internationella valutafonden IMF uppmanar i sin årliga rapport Frankrike att genomföra reformer för att stärka konkurrenskraften. Gör landet inte det riskerar Frankrike att hamna efter både Spanien och Italien som nu genomgår stora reformer, sammanfattar de rapporten som släpptes i måndags.

– Utsikterna för tillväxt i Frankrike förblir sköra vilket avspeglar de svaga förutsättningarna i Europa i allmänhet. Men den franska ekonomins förmåga att komma tillbaka undermineras av konkurrensproblem, skriver IMF som poängterar att bland annat det höga löneläget gör det svårt för franska företag att konkurrera med andra länder om kunderna.

IMF uppskattar Frankrikes tillväxt i år är 0,1 procent och spås under 2013 bli 0,4 procent. Vilket är än hälften av vad den franska regeringen beräknat.