Hoppa till artikelns andra spalt.

Olle Schmidt går emot Anders Borg

Europaparlamentet antog under tisdagen ett uttalande om det framtida EMU-samarbetet såväl som planerna på en bankunion.

Under debatten gjorde den svenske Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) ett medskick till den svenske finansministern Anders Borg (M), som förra veckan sade att en fördragsändring kan behövas för att säkra svenskt inflytande i en bankunion. Folkpartisten hoppas slippa det eftersom han tror att en fördragsändring kan leda till ett brittiskt EU-utträde.

– Den svenska regeringen krävde i veckan en fördragsförändring. Rimligen borde inflytandekraven kunna lösas utan att det ändrar fördraget, och jag hoppas att det är möjligt. Splittra inte unionen, sade Olle Schmidt under debatten.

Europaparlamentet vill stärka sitt inflytande inom EMU-samarbetet genom att dess godkännande ska krävas för att utse ordförandena för EU:s gemensamma banktillsyn och den euroländernas stora krisfond, ESM.

Parlamentet vill även se ett stärkt samarbete på skatteområdet och en EU-budget finansierad av egna medel.

Parlamentets synpunkter är ett inspel i de diskussioner som förs med Europeiska rådet, EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken ECB och Eurogruppen. På toppmötet i december ska diskussionsgruppen presentera sin plan för framtidens EMU.