David Cameron och Angela Merkel. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel försöker stilla upprörda britter

Tyska förbundskanslern Angela Merkel varnar britter för politisk isolering och uppmanar dem att stanna kvar i EU.

De EU-skeptiska strömningarna i Storbritannien har blivit allt starkare. Många britter kräver en ny EU-omröstning. Från ledamotsbänkarna i landets underhus kommer krav på att premiärminister David Cameron ska lägga in sitt veto mot allt annat än en minskning av unionens långtidsbudget.

Men Europas okrönta drottning, tyska förbundskanslern Angela Merkel, vill inte veta av något brittiskt EU-utträde.

– Jag kommer gör allt för att ha kvar Storbritannien i EU som en god partner. Därför åker jag i kväll till London, sade Angela Merkel på onsdagseftermiddagen i Bryssel där hon mellanlandat för att debattera med Europaparlamentariker innan hon skulle fara vidare för ett samtal mellan fyra ögon med den brittiske premiärministern David Cameron.

– Man kan vara mycket lycklig på en ö, men ensamma i denna värld är ni inte längre lyckliga. Att vara ensam i dag i en värld med sju miljarder invånare tror jag inte är bra för Storbritannien, betonade den tyska förbundskanslern.

Ett av de stora samtalsämnena när det två ledarna möttes senare i London var EU:s långtidsbudget. Innan mötet bröstade David Cameron upp sig och kritiserade kommissionens förslag till budget för åren 2013-2020.

– De föreslår en helt löjlig ökning på 100 miljarder euro i EU-budgeten, sade David Cameron som inte trodde att en överenskommelse kommer att kunna nås EU-toppmötet den 22-23 november då budgetförhandlingarna sätter igång på högsta politiska nivå.

Angela Merkel var mer försiktig och underströk att hon inte ville stänga några dörrar redan innan mötet. Men hon trodde till skillnad från David Cameron att en uppgörelse kommer att nås. Enligt uppgift i tysk media ska hon ha ställt in alla andra möten under helgen som följer den redan schemalagda torsdagen och fredagen.

Innan Angela Merkel flög vidare till London hann hon med att lägga ut sin vision för ett framtida EU inför Europaparlamentarikerna.

– Jag är för att EU-kommissionen en dag blir något av en europeisk regering, sade Angela Merkel.

Hon vill även se att ministerrådet blir en andra kammare och att Europaparlamentet får mer makt.

– Annars kommer det i det långa loppet inte att fungera, sade Angel Merkel men tillade att man först måste fokusera på eurokrisen.