Hoppa till artikelns andra spalt.

Löften från Tonio Borg kan avgöra omröstning

Den socialdemokratiska gruppen, som tippats kunna avgöra omröstningen om kommissionärskandidaten Tonio Borgs framtid, bestämmer sig på tisdagskvällen.

I kväll tar den delade socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet ställning till den omtalade kommissionärskandidaten Tonio Borg. Den Borg-kritiska liberala Alde-gruppen sade på en pressträff på tisdagen att de tror att Tonio Borg kommer passera onsdagens omröstning i parlamentet.

Förra veckan uppmanades Tonio Borg av parlamentets miljöutskott att officiellt ställa sig bakom en rad punkter och under lördagen svarade kandidaten med ett brev till ledamöterna. I det förklarar han bland annat att han avser arbeta mot diskriminering, mot stigmatiseringen av hivsmittade och snarast lägga fram ett förslag om ett tobaksdirektiv. Punkter som utskottet hade på sin lista.

I fall det övertygat vacklande ledamöter är oklart, det har i varje fall inte gjort de svenska Socialdemokraternas nejröst till en jaröst.  

– Jag skulle kunna tänka mig att vi stödjer Borg men att vi gör det väldigt tydligt att alla deklarationer och alla hans brev ligger till grund för en permanent granskning av hur han agerar inom kommissionen, sade ledaren för parlamentets S-grupp Hannes Swoboda på en pressträff i Strasbourg på tisdagen.