Annons

Kärnkraftverket i Forsmark pekas ut för bristande säkerhet i europeisk media efter läckt stresstest.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskt kärnkraftverk pekas ut för säkerhetsbrister

Det svenska kärnkraftverket Forsmark anges ha bristande säkerhetssystem i EU-kommissionens stresstest, enligt en läckt rapport till europeiska media.

Enligt den läckta rapporten som tyska och franska media har tagit del av ska två kärnkraftverk av de 134 testade bara ha en timme på sig att säkerställa en riskfri verksamhet i det fall ett totalt strömavbrott inträffar eller om kylsystemet fallerar. Ett av dem är norduppländska Forsmark, det andra Olkiluoto i Finland. Det skriver bland annat tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung,  FAZ.

– Jag har inte sett rapporten så det är svårt att kommentera. Men generellt kan jag säga att vi uppfyller de säkerhetskrav som finns i Sverige, säger Claes-Inge Andersson, kommunikationschef på Forsmark till Europaportalen.

Att man på Forsmark bara skulle ha en timme på sig att få igång säkerhetssystemet efter ett strömavbrott, hur ser du på det?

– Alla de här detaljerna finns redovisade i våra säkerhetsanalyser, det är en offentlig handling och ligger till grund för de drifttillstånd som finns på anläggningarna Skulle vi inte uppfylla kraven skulle Strålsäkerhetsmyndigheten dra in drifttillståndet, säger Claes-Inge Andersson.

På Strålsäkerhetsmyndigheten bekräftar man att det vid ett fullständigt strömavbrott tar en timme för kylvattnet att sjunka så att toppen av härden blottas. Men det är ingen orsak till oro, säger Lennart Carlsson, avdelningschef för kärnkraftsäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten till Europaportalen.

– Stresstesten gjordes med speciella infallsvinklar, till exempel skulle man slå undan alla elsystem som finns. Och då tar det en timma innan vattnet kommer ner till härdtoppen men sen tar det ytterligare tid innan det finns risk för skada, säger Lennart Carlsson.

Han tror inte att EU-kommissionen kommer att ålägga Forsmark att åtgärda situationen.

– De kommer inte kunna lämna det som en rekommendation, det är ju en felaktighet. Det är inget relevant mått för den totala säkerheten, säger Lennart Carlsson.

De 27 EU-kommissionärerna ska diskutera rapporten vid sitt möte på onsdag och energikommissionär Günther Oettingar håller en presskonferens om den nu på torsdag. Den ska även tas upp vid EU-toppmötet den 18-19 oktober med EU:s stats- och regeringschefer. Enligt rapporten rekommenderar EU-kommissionen förbättringar i säkerhetsarbetet för drygt 200 miljarder kronor.

– Det är sedan upp till medlemsländerna att implementera de här rekommendationerna. Men vi kommer att följa upp dem och inte bara sitta och vänta och se om de implementeras eller inte, sade EU-kommissionens talesperson Marlene Holzer på måndagen.

Stresstesterna är en följd av jordbävningen och den efterföljande kärnkraftsolyckan i japanska Fukushima förra året. EU-kommissionen har fått kritik för att testerna inte har varit tillräckligt omfattande och publiceringen av resultaten har skjutits upp.