Grekland måste spara mer nästa år enligt den internationella lånetrojkan.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Strid om Greklands besparingar

In i det sista pressar den internationella lånetrojkan Greklands regering på snabbare sänkningar av löner och pensioner. På måndag träffas euroländernas finansministrar för att diskutera ytterligare låneutbetalningar.

Företrädare för trojkan, bestående av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, vill att Grekland gör en större del av sina nedskärningar redan nästa år, det vill säga tidigare än vad landets regering föreslagit. Enligt den grekiska tidningen Kathimerini kräver trojkan att Grekland ökar sina besparingar från planerade 66 miljarder kronor till 80 miljarder kronor under 2013.

Anledningen är att trojkan har en mer pessimistisk bild av Greklands tillväxt för 2013 än landets finansminister Yannis Stournaras. Stournaras uppskattar att ekonomin krymper med 3,8 procent nästa år medan trojkan befarar att siffran landar på fem procent. För att hålla budgetunderskottet i balans måste därför fler nedskärningar till. Hur de sedan skulle påverka tillväxten framgår inte av rapporten.

De snabbare nedskärningarna görs förmodligen på de offentliganställdas löner vid jul, påsk och sommarlov, samt genom sänkningar av bönders pensioner, enligt Kathimerini.

De hårda motsättningarna mellan regeringen och trojkan läggs i dager bara dagar innan euroländernas finansministrar möts i Luxemburg för att avgöra om Grekland ska få ytterligare utbetalningar på lånet som godkändes i februari i år.