EU-kommissionären för sysselsättningsfrågor László Andor. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien varnas: respektera EU:s arbetsrätt

EU-kommissionär László Andor tvekar inte att dra Storbritannien inför rätta om de inte slutar kräva särskilda tester innan arbetande EU-medborgare ges grundläggande sociala förmåner.

EU-kommissionären László Andor går i brittisk media till attack mot premiärminister David Camerons planer på att begränsa den fria rörligheten för människor från andra EU-länder som vill arbeta i Storbritannien.

– Det finns inga bevis för att löntagare som kommer till Storbritannien tränger ut brittiska arbetare, säger László Andor i en intervju i Financial Times.

Tvärtom, menar EU-kommissionären, har Storbritannien fått en ökad bruttonationalprodukt tack vare de utländska löntagarnas insatser i landet .

– EU:s inre marknad gynnar Storbritannien enormt, säger Andor till tidningen och betonar att den brittiska regeringen inte kan välja bort den EU-lagstiftning som den inte gillar.

I intervjun påpekar kommissionären att han inte skulle tveka att dra Storbritannien inför EU-domstolen om de fortsätter att kräva särskilda tester av arbetande EU-medborgare innan grundläggande förmåner som barnomsorg och pension beviljas.

Premiärminister David Cameron har lanserat ett förslag om en ny överenskommelse mellan Bryssel och London, efter landets parlamentsval 2015, kring Storbritanniens skyldigheter och rättigheter i EU. Detta för att möta den folkliga tveksamheten mot EU i allmänhet och den högljudda EU-skepsismen i det egna partiet i synnerhet. En av den brittiska regeringens idéer går ut på att begränsa andra EU-medborgares rätt att jobba i Storbritannien till förmån för arbetslösa britter.

Den fria rörligheten för människor tillhör en av de fyra friheterna på EU:s inre marknad och är en av hörnstenarna i EU-samarbetet.