Ordföranden för Europeiska centralbanken, ECB, Mario Draghi ger Angela Merkel sitt fulla stöd om superkommissionär. Arkivbild..

Hoppa till artikelns andra spalt.

Starkt ECB-stöd för superkommissionär

Ordföranden för Europeiska centralbanken Mario Draghi ger sitt helhjärtade stöd till Tysklands förslag om en kommissionär som har rätt att köra över nationella budgetar.

Mannen som av många ses som Europas mäktigaste man, trots att han inte är demokratiskt vald, Mario Draghi har fört upp diskussionen om en ny superkommissionär på agendan igen. Chefen för den Europeiska centralbanken (ECB) anser att den tyska förslaget om en kommissionär som ska ha rätt att lägga in ett veto mot euroländernas nationella budgetar är utmärkt.

– Jag stödjer det till fullo. Regeringarna skulle göra klokt i att allvarligt överväga förslaget, säger Mario Draghi till tyska Der Spiegel i en intervju som också publicerats på ECB:s hemsida.

Det var den tyske finansministern Wolfgang Schäuble som först drog upp linjerna för superkommissionärens möjliga mandat. Den stärkta eurokommissionären skulle kunna skicka tillbaka budgetar till nationella parlament om budgeten inte håller måttet för EU:s stabilitets- och tillväxtpakt. Det kan ske både innan och efter att budgeten antagits av parlamentet. Utspelet kom strax före EU-toppmötet och stöttades också av förbundskansler Angela Merkel, men har sedan dess försvunnit från strålkastarljuset.

Enligt Mario Draghi har EU-ländernas suveränitet redan minskat avsevärt, på grund av att skulderna är så höga att politikerna är utelämnade till marknadens nycker.

– Många regeringar har ännu inte insett att de förlorat sin nationella suveränitet för länge sedan, konstaterar Draghi i intervjun.

När Schäuble lade fram idén underströk han att det var viktigt för Tyskland att superkommissionären skulle kunna besluta om en nationell budget utan att behöva stöd från övriga kommissionärer – något som dock tonades ned av Angela Merkel efter toppmötet då hon hänvisade till att även den mäktiga konkurrenskommissionären diskuterar sina beslut med sina 26 kollegor i EU-kommissionen.

Frågan om den nya superkommissionären finns med i diskussionerna om det förslag på omfattande förändringar i EU-samarbetets som ska läggas fram på EU-toppmötet i december av Herman Van Rompuy, Europeiska rådets ordförande.

Tyskland har sagt att ett nytt konvent bör dras igång under nästa år med syfte att uppdatera EU:s fördrag med de förändringar som behövs för att stärka EU.