Litauens socialdemokratiske partiledare Algirdas Butkevicius. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oppositionen fram i Litauen

Litauens konservativa regering straffades av väljarna i parlamentsvalet. Men att det skulle vara vind i seglen för den europeiska socialdemokratin är tveksamt.

Enligt tidiga uppgifter har den parlamentariska oppositionen i Litauen regeringsmakten inom räckhåll. Centerpopulistiska Arbetarpartiet (DP), och Socialdemokraterna kan bli de två största partierna. Resultatet kan ses som ett missnöje med nedskärningarna i pensioner och offentliganställdas löner som ingått i center-högerregeringens sparpaket.

Hur det blir med regeringsmakten är inte klart. Socialdemokraternas ledare Algirdas Butkevicius sade enligt tidningen Lithuanian tribune att det finns flera möjliga koalitioner. Bland annat med de konservativa, trots att han ser risker med det. Hälften av ledamöterna i parlamentet väljs dessutom om två veckor. Den sittande konservative premiärministern Andrius Kubilius sätter sitt hopp till det. Han sade under söndagen enligt samma tidning att någon koalition inte kan formas innan den andra valomgången är klar.

Om valresultatet står sig är det ännu ett EU-land som ser framgång för vänsteroppositionen. Europaparlamentets talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz kände vind i seglen på det europeiska socialistpartiets kongress i Bryssel för ett par veckor sen.

– De europeiska socialisterna är tillbaka! Vi vinner val i Europa igen. Pendeln svänger tillbaks i vår riktning, sade han då i inledningen till sitt kongresstal.

Frågan är om det är en trend. Thomas Persson, docent på Uppsala universitet och som forskat om europeisk politik, håller inte riktigt med Schulz. Även om pendeln ideologiskt ofta går fram och tillbaka, är det enligt honom svårt att tala om någon tydlig pendling bort från den centerkonservativa dominansen i Europa. Det ser olika ut från land till land. Han nämner både Hollandes valvinst i Frankrike, som gett socialdemokratin stärkt självförtroende, likaväl som tillbakagångar i bland annat Grekland och Spanien.

Det som enligt Thomas Persson nu är socialdemokraternas utmaning är att formulera ett alternativ till den åtstramningspolitik som förts för att hantera den ekonomiska krisen.

– Det viktiga är att man sätter upp ett alternativ på europeisk nivå så att väljarna inför EU-parlamentsvalet 2014 har något att välja mellan. Den europeiska socialdemokratin behöver presentera ett politiskt program och ett tydligt alternativ till kandidat till kommissionsordförande, säger Thomas Persson.

Det litauiska valresultatet kan få konsekvenser för landets europlaner. Socialdemokraternas ledare Algirdas Butkevicius har tidigare sagt att han vill skjuta upp landets inträde i eurosamarbetet med ett år, till 2015. Det skulle ge utrymme att tumma på EU:s tuffa budgetregler. Socialdemokraternas ledare har innan valet bland annat lovat att höja både minimilöner och skatter för de rika, rapporterar BBC.

Även Montenegro, ett kandidatland för EU-medlemskap, höll parlamentsval under söndagen. Den regerande center-vänster koalitionen, har utropat sig som segrare i valet. När 95 procent av rösterna var räknade får koalitionen 45,6 procent av rösterna, rapporterar the Guardian.