Hoppa till artikelns andra spalt.

Litauens president avvisar tilltänkt regeringsparti

Oppositionen tar hem den andra valomgången i Litauens parlamentsval, men presidenten dömer ut Arbetarpartiet som olämpligt att ingå i en regeringskoalition. 

Diskussioner om att forma en koalition ska ha inletts mellan vinnarna i söndagens andra valomgång, Socialdemokraterna, centerpopulistiska Arbetarpartiet DP och högerpartiet Ordning och rättvisa. Men planerna stöter på patrull från presidenten Dalia Grybauskaite, som utser premiärministern.

Efter att hon på måndagsförmiddagen träffade socialdemokraternas ledare Algirdas Butkevicius sade hon att hon inte ser att Arbetarpartiet kan ingå i en regeringskoalition.

– Enligt mig kan inte ett regeringsbildande involvera ett parti som är misstänkt för bokföringsbrott, sade hon enligt nättidningen Lithuanian Trubune.

Litauens riksåklagare undersöker sedan en tid misstankar om skattebrott och felaktigheter i partiets bokföring. Något som partiledaren Viktor Uspaskich avfärdar och påstår är politiserade anklagelser, enligt Lithuanian Tribune.

När 75 procent av rösterna var räknade hade Socialdemokraterna 38 platser, Arbetarpartiet DP 29 och Ordning och rättvisa 11, vilket ger de tre partierna en majoritet av de 141 platserna i det Litauiska parlamentet Seimas.

Valresultatet innebär att den konservativa regeringen ledd av Andrius Kubilius besegras av en opposition som bland annat utlovat höjda minimilöner och höjd skatt för de rika.