Den grekiske finansministern Yannis Stournaras diskuterar med IMF-chefen Christine Lagarde. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland hoppas på nya EU-miljarder

Grekland får ytterligare två år på sig att för att nå sina sparmål, enligt landets finansminister. För att klara detta måste Grekland få ytterligare upp till 170 miljarder kronor i extra krislån.

– Alla scenarier vi arbetar med tillsammans med de [internationella långivarna] bygger på antagandet att vi får en förlängning av fristen, sade den grekiske finansministern Yannis Stournaras i ett tal inför det grekiska parlamentet på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt finansministern ska långivarna i trojkan som består av företrädare från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken ECB och Internationella valutafonden IMF, och de grekiska förhandlarna ha enats om att landet får ytterligare två år på sig för att införa de nya besparingar som krävs för att Grekland ska få nya utbetalningar av ett tidigare överenskommet krislån.

På torsdagen kom medieuppgifter om att det tidigare överenskomna krislånet på motsvarande 1 125 miljarder kronor inte räcker till om fristen bli verklighet. Euroländerna kommer då att behöva skjuta till med ytterligare mellan cirka 140 och 170 miljarder kronor. Det skriver den välrenommerade tyska tidningen Handelsblatt och citerar en högt uppsatt företrädare från ett euroland.

De båda parterna förhandlar just nu om ett åtstramningspaket på motsvarande nästan 120 miljarder kronor. Paketet innebär stora nedskärningar i landets offentliga sektor och kommer slå hårt mot den grekiska ekonomin.

Både ECB och EU-kommissionen menar dock att en uppgörelse om en förlängd frist inte är på plats.

– Det finns hittills ingen slutlig överenskommelse mellan trojkan och den grekiska regeringen, sade Jörg Asmussen, ledamot i ECB:s direktion på onsdageftermiddagen till tyska tv-kanalen Das Erste.

Ett grekiskt beslut måste komma på plats före den 12 november då euroländernas finansministrar väntas bestämma om landet får en ny låneutbetalning.

Även om trojkan kommer överens med de grekiska förhandlarna måste landets bräckliga regering övertyga parlamentet att godkänna det. Något som i dagsläget ser ut att kunna bli en tuff nöt.

Enligt italienska tidningen La Stampa ska euroländernas finansministrar på onsdag i nästa vecka hålla en telefonkonferens för att diskutera turerna kring utbetalningen av det grekiska krislånet.