Frankrikes president Francois Hollande vill se ett Europa i flera hastigheter. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Frankrike tar strid för delat EU

Frankrikes president Francois Hollande vill ha månatliga toppmöten mellan euroländerna och avvisar Angela Merkels fokus på ett mer federalt Europa.

Frankrikes president Francois Hollande kommer till dagens toppmöte i Bryssel med siktet inställt på snabba beslut om bankunionen och ett närmare samarbete mellan euroländerna.

I en intervju till sex europeiska medier säger Hollande att det är dags att på allvar låta de länder som har euron som valuta gå före i en egen hastighet. Bland annat vill han ha månatliga toppmöten mellan euroländernas 17 regeringschefer, för att undvika att ständigt behöva kallas till ”ödesmöten”.

– Ett Europa som går framåt i olika hastigheter, i olika grupper. Vi kan kalla dem ”avant garde”, ”förlöpare”, ”kärnan” – namnet spelar ingen roll, det är idén som räknas”, säger den franske presidenten.

Ledare för länder som vill ansluta sig till euron i framtiden kan få vara med på toppmötena, men inte på samma villkor utan som ett slags ”bisittare”, enligt Hollande.

Hans huvudmål på toppmötet är tydligt: att få bekräftat att bankunionen blir klar till årsskiftet. Det kan bli tufft – det största hindret stavas Angela Merkel som vill skynda långsamt för att vara säker på att den gemensamma banktillsynen från ECB fungerar optimalt. Även flera icke-euro-länder, som Sverige och Danmark är emot. Tjeckiens premiärminister hotar med veto om förslaget förblir som det ser ut i dag.

Hollande anser samtidigt att åtgärder för att minska sydligare länders plågor måste gå före diskussioner om ett federalt Europa, en fullständig politisk union, som Merkel gärna fokuserar på. Merkel och hennes finansminister Wolfgang Schäuble lanserade i veckan tankar på en superkommissionär som ska ha makt över enskilda länders budgetar.

Först måste de beslut som togs på toppmötet i juni genomföras menar Hollande, och syftar bland annat på att Spanien och Italien behöver få ner sina lånekostnader. Även Portugal och Grekland har lidit för mycket, menar Hollande.

– Du kan inte utsätta länder för upprepade bestraffningar som redan har gjort betydande ansträngningar, säger Hollande om Grekland och tillägger att det värsta för eurozonen – ”i meningen att eurozonen riskerar att spricka” – är över.

Holmgången mellan Hollande och Merkel och de övriga 25 ledarna förväntas vara klar vid lunchtid på fredagen. Men snart väntar fler ronder – redan om en månad möts stats- och regeringscheferna i kampen om EU-budgeten för de kommande sju åren.