EU-kommissionär Kristalina Georgieva vid sitt Stockholmsmöte på torsdagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Skär inte i biståndet

EU kan inte vara en ledande mjuk makt i världen om politikerna skär i EU:s budget. Det var ett av biståndskommissionär Kristalina Georgievas budskap när hon besökte Stockholm.

När EU:s kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering Kristalina Georgieva mötte biståndsminister Gunilla Carlsson (M) på torsdagen vädjade hon till Sverige att inte banta EU:s biståndsbudget. Inte minst det svåra läget för flyktingar i och från Syrien och det faktum att dagens resurser inte räcker till för nödvändig humanitär hjälp, är viktiga skäl.

– Jag hoppas att Sverige inte vill genomföra besparingar i EU:s bistånd, sade den bulgariske EU-kommissionären till biståndsminister Gunilla Carlsson och journalister vid en pressträff på utrikesdepartementet.

Förhandlingarna om EU:s budget för nästa år pågår för fullt i Bryssel. EU:s ministerråd har föreslagit att budgeten minskas med 45 miljarder kronor 2013 jämfört med EU-kommissionens förslag. För området humanitärt bistånd, som ges vid akuta hjälpsituationer i samband med krig och naturkatastrofer,  vill rådet lägga 40,9 miljoner euro mindre än EU-kommissionen, motsvarande cirka 350 miljoner kronor.

Angående de pågående förhandlingarna och risken att det blir neddragningar jämfört med tidigare år understryker Georgieva att Europa har valt att vara en så kallad mjuk maktspelare på den internationella arenan, vilket medför vissa kostnader.

– Om det blir neddragningar i EU:s budget kan jag garantera att också budgeten för utrikes frågor kommer att bantas. Som européer måste vi fråga oss om vi vill vara en respekterad och stark medlem av det internationella samfundet eller om vi ska acceptera en minskad roll, sade Kristalina Georgieva.

Hon tillade att med insatser i dag kan vi förebygga behovet av framtida, mycket mer kostsamma, humanitära insatser.

– Vi har sett över åren hur svåra kriser tvingar oss att agera. Förra året började med en budget för humanitär hjälp på 850 miljoner euro och slutade med utgifter på 1,1 miljard euro, bland annat på grund av insatser i Afrika. I år kommer vi att hamna på samma nivå, inte minst på grund av situationen i Syrien.

EU-kommissionen har hittills givit 96 miljoner euro i humanitärt bistånd till Syrienkrisen. Sveriges bidrag till Syrien uppgår till 196 miljoner kronor där huvuddelen gått via FN.