Nya sparpaket utlöser nya demonstrationer. Här från Aten i februari i år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Pressat Grekland manglar fram nytt sparpaket

Den grekiska regeringen har fyra dagar på sig att komma överens med trojkan om vilka nedskärningar som ska genomföras för att spara 100 miljarder kronor. Därefter väntar generalstrejk och demonstrationer i Grekland. 

I Grekland pågår nu de sista försöken att nå en uppgörelse om sparpaketet som kommer att hamna på 12 miljarder euro, eller 100 miljarder kronor. Den så kallade trojkan bestående av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden IMF nagelfar den grekiska ekonomin för att tillsammans med regeringen hitta hål som kan täppas till.

Förhandlingarna måste vara klara på söndag för att euroländerna ska få tid på sig att ta ställning före finansministermötet den 8 oktober, då en första bedömning ska göras. Ett slutligt avgörande väntar sedan på EU-toppmötet tio dagar senare, vilket är ett måste för att Grekland ska få fortsätta ta del av EU:s krislån. Då krävs också att trojkan lämnar en ”positiv” rapport, det vill säga att det går åt någorlunda rätt håll i Grekland.

Finansminister Yannis Stournaras meddelade på tisdagen att den grekiska ekonomin kommer att ha minskat med en fjärdedel 2014, sex år efter krisens början, men samtidigt visar siffror på att Greklands konkurrenskraft stärks något i och med att lönekostnaderna sjunkit.

I juli registrerade landet också ett överskott i bytesbalansen för första gången på två år. Finansministern sade att man i år kommer att nå budgetmålet räknat i euro men att det blir högre än beräknat i procent på grund av att recessionen varit djupare än befarat, skriver Wall Street Journal.

Klart står att det blir fler nedskärningar i löner och pensioner, offentliganställda får sparken och eventuellt kommer pensionsåldern att höjas från 65 till 67 år, något som ska spara två miljarder euro. En knäckfråga är också hur lång tid Grekland ska få på sig att uppfylla sparkraven. Den grekiska regeringen pläderar för två extra år, det vill säga fram till 2016. Tyskland och Finland har hittills sagt nej medan till exempel Österrike och IMF-chefen Christine Lagarde har visat sig öppna för en längre period.

Den grekiske premiärministern Antonis Samaras väntas hålla ett tv-sänt tal till nationen i nästa vecka innan sparpaketet antas av parlamentet, som kommer att rösta på hela paketet utan möjligheter till ändringar för att undvika utdragna omröstningar och debatter, skriver Kathimerini.

Medlemmar i regerings stödpartier, Socialdemokraterna och Demokratiska vänster, har uttryckt kritik mot de hårdare delarna i sparpaketet men kommer inte att fälla det och därmed orsaka en politisk kris.

Oppositions- och partiledaren för vänsterkoalitionen Syriza, landets andra största parti, avvisar nya sparpaket. I veckan sade Alexis Tsipras dramatiskt att två extra år för sparåtgärderna endast gör ”repet vi hänger oss själva med längre”. Han uppmanade alla att gå ut och demonstrera mot de planerade nedskärningarna

Enligt en opinionsundersökning är 68 procent av grekerna emot uppgörelsen med trojkan, som alltså inte är klar ännu. 21 procent säger sig stödja den och nästan nio av tio greker tror att de kommer att påverkas av den.

Den senaste veckan har flera strejker organiserats, bland annat i media, kollektivtrafiken, läkare, domare, taxichaufförer och kommunalanställda. En generalstrejk är utlyst till onsdag nästa vecka, som blir den första sedan den nya regeringen tillträdde i juni.