Hoppa till artikelns andra spalt.

Borg pressas på ojämställd centralbank

Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) är kritisk till att ledningen av Europeiska centralbanken enbart består av män. Han vill att finansministern Anders Borg (M) agerar och begär en översyn av hur nomineringen av ledamöter till ECB:s direktion går till.

Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) uppmanar Anders Borg att kräva en jämställd ledning av den Europeiska centralbanken, ECB. På sin blogg skriver han att det är oacceptabelt att ECB:s ledning endast utgörs av män och att finansministern nu borde arbeta för att nomineringsprocesserna ska ses över.

- Som det är nu kan jag inte låta bli att undra om det finns ett systemfel i processen som hindrar nominering av kvinnor, skriver Olle Schmidt på sin blogg.

Uppmaningen är högaktuell. I maj lämnade Gonzalez Paramo ECB:s direktion och en efterträdare har ännu inte utsetts. Den 6 september beslöt Europaparlamentets ekonomiutskott att skjuta upp utfrågningen av rådets kandidat, mannen Yves Mersch.

Ekonomiutskottet har tidigare uppmanat rådet att ta fram både kvinnliga och manliga kandidater till styrelseplatsen. Eftersom deras krav inte har tillmötesgåtts kunde man inte gå vidare, säger utskottets ordförande, liberalen Sharon Bowles, i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns ingen tidsplan för när en ny hearing kan hållas, enligt uppgift  till Europaportalen.