Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Angela Merkel får ny utmanare

Angela Merkels huvudmotståndare i nästa års val är klar. Det blir den före detta finansministern Peer Steinbrück som kommer att leda de tyska socialdemokraternas försök att vinna valet 2013.

Beskedet kom oväntat tidigt och är enligt tyska mediauppgifter en konsekvens av att den förre utrikesministern Frank-Walter Steinmeier definitivt tackat nej till uppdraget. Peer Steinbrück var finansminister 2005-2009 i koalitionsregeringen som leddes av Angela Merkel och han anses tillhöra den mer konservativa delen av socialdemokraterna, skriver Die Zeit.

I början av veckan presenterade han ett förslag på hur finanssektorn ska regleras hårdare där han bland annat argumenterar för att banker måste skilja den vanliga bankverksamheten från investmentbankdelen. Liknade idéer har tidigare presenterats av svenska Vänsterpartiet.

Nästa parlamentsval hålls i Tyskland i september nästa år. I en opinionsundersökning från förra veckan fick konservativa CDU/CSU 38 procent av väljarsympatierna, medan socialdemokratiska SPD fick 26 procent.