Rumäniens president Traian Basescu vann en seger på tisdagen mot landet premiärminister som vill få honom avsatt.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rumäniens president vann i konstitutionsdomstol

Vägen ligger öppen för den tillfälligt avstängde rumänske presidenten Traian Basescu att återgå i tjänst.

Med röstsiffrorna sex mot tre beslutade Rumäniens konstitutionsdomstol att underkänna folkomröstning mot president Traian Basescu. Orsaken är att för få medborgare deltog i omröstningen.

Domstolsbeslutet innebär att ett viktigt hinder tas bort  för den konservativa presidenten att återgå i tjänst. Omröstningen den 29 juli nådde inte upp till ett valdeltagande på 50 procent som krävs slog domstolen fast på tisdagen.

Till journalister sade chefsdomare Augustin Zegrean att Traian Basescu nu kunde gå i tjänst, rapporterar Reuters. Dagens beslut behöver en formell bekräftelse i parlament där premiärministern tidigare har lovat att följa domstolsutslaget om minst sex domare ställde sig bakom beslutet.

– Dagens beslut i konstitutionsdomstolen måste respekteras och genomföras så fort som möjligt för att bryta det politiska dödläget, säger Joseph Daul ordförande för Europaparlamentets största partigrupp det konservativa och kristdemokratiska EPP i ett uttalande.

Basescu stängdes av från sin post den 5 juli efter att Victor Ponta, den nye premiärministern i den liberal-socialdemokratiska regeringen, anklagat Basescu för att ha överskridit sina befogenheter i samband med att sparåtgärder genomfördes i landet de två senaste åren. Parlamentet röstade då för att stänga av Basescu och utlyste en folkomröstning som om den hade gått igenom hade avsatt Basescu.