Europaparlamenariker Cecilia Wikström (FP) tror att EU lyckas enas om en ny asyl- och flyktingpolitik.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Oväntat genombrott i europeisk asylpolitik

– Jag har oerhört stora förväntningar, säger Cecilia Wikström (FP) Europaparlamentets förhandlare kring en ny Dublinförordning.

Vid sidan om den ekonomiska krisen är asyl- och flyktingpolitiken en av höstens stora frågor i EU. Förhandlingarna som pågått sedan 2009 går nu in på upploppet men så sent som i våras såg det mörkt ut huruvida länderna skulle kunna komma överens. Fortfarande återstår viktiga delar att diskutera men när det gäller reformeringen av den centrala Dublinförordningen, som reglerar vilket land som ska ansvara för en asylansökan, är förhandlingar snart avklarade.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (FP) är parlamentets ansvarige förhandlare om reformeringen av Dublinförordningen gentemot EU-ländernas flykting- och migrationsministrar och EU-kommissionen.  Till Europaportalen säger hon på onsdagen att de gjort stora framsteg.

– Med Dublinförordningen finns det oerhört goda utsikter. Det kunde jag inte ha sagt för en månad sedan, säger Cecilia Wikström.

Hon förklarar att EU håller på att bygga ett gemensamt asylsystem där alla 27 länderna tar sitt ansvar. I dag tar tio EU-länder emot 92 procent av alla asylsökande som kommer till EU. Det betyder att 17 länder gör lite eller ingenting alls påpekar Wikström.

– Det vi försöker skapa är ett lika bemötande och lika kriterier för alla flyktingärenden, säger hon och fortsätter: En afghansk asylsökande som kommer till Irland har mindre än en procents chans att få stanna. Kommer han till Grekland får han inte ens asylprövningen gjord men kommer flyktingen till Belgien har han 60 procent chans att få stanna. Så kan vi inte ha det, vi är ju en union och då vi måste använda liknade kriterier.

Vilka är det viktigaste förändringarna?

-  Vi har till exempel definierat familj på ett mer generöst sätt, hur människor med särskilda behov ska tas emot, regler för ensamkommande barn och att ingen ska behöva sitta inlåst i förvar längre än max tre månader. Det är stora förbättringar.

Vilka blir konsekvenserna för de flyktingar som kommer till något EU-land om förslagen går igenom?

– För det första kommer det att ta lång tid att implementera de nya reglerna i alla länder. Men i framtiden ska det inte spel någon större roll om du kommer till Sverige eller till Grekland. Du ska bemötas på samma anständiga sätt överallt.

Finns det något som återstår där du tror att du måste kompromissa. Är flykting- och migrationsministrarna med på noterna?

– Jag har redan kompromissat så mycket så nu vet jag vad som gäller med Dublinförordningen, lagt kort ligger.  Jag har inte undertecknat ett papper ännu men jag har stora förväntningar på att det här är i mål så snart parlamentet öppnar igen. Men sedan finns direktiven om mottagande  och asylproceduren som inte är färdiga.

Migrationsminister Tobias Billström (M) sade till Europaportalen i lördags att han kände oro för de fortsatta förhandlingarna kring andra delar av asylpaketet.

– Utgången är oviss. Bland annat för att vi kan se att en del av de rättsakter som ligger på förhandlingsbordet, som mottagar- och asylprocedurdirektiven, har varit förknippade med en del svårigheter att hitta rätt grad av harmonisering. Medlemsstaterna har haft invändningar av ekonomiska skäl.

Cecilia Wikström som även har en viss roll i de fortsatta förhandlingarna är mer optimistisk och vill istället betona möjligheterna.

– Man får ta det i rätt ordning.  Jag kommer att ta med mig de frågorna som redan är klara i Dublinförhandlingarna och köra in dem i de här två direktiven. Det är klart att vissa saker är svåra men det betyder inte att det är omöjligt, utan vi kommer att klara ut det.