Annons

Angela Merkel och Mario Monti tidigare i år.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Monti varnar för tyskt självmål

Italiens premiärminister Mario Monti varnar för att Tysklands motstånd till att ECB köper italienska statspapper är kontraproduktivt. Men vid dagens tysk-italienska möte visades inga tecken på att Angela Merkel byter fot.

Italiens premiärminister Mario Monti reste på onsdagen till Berlin för att försöka få Merkel att mjukna i sitt motstånd mot att ECB ska kunna köpa upp italienska statspapper för att på så sätt få ner de höga italienska räntorna. Inför mötet argumenterade Monti i en intervju med den italienska tidningen Il Sole 24 Ore att den stora skillnaden mellan de låga tyska och de höga italienska räntorna är farlig även för Tyskland. Med låga räntor flödar pengar in i den tyska ekonomin, menade Monti.

– Det kan skapa en potentiell inflationsrisk för Tyskland, som jag inte tror överensstämmer med varken ECB:s eller Tysklands önskemål, säger Monti i intervjun.

På onsdagen kom också data som delvis tycks stärka Montis tes. Det tyska konsumentprisindexet, som mäter utvecklingen av priserna i Tyskland, steg med två procent i augusti, en ökning från julis 1,7 procent.

Men efter onsdagens tysk-italienska möte fanns inga tecken på att Montis övertalningskampanj burit frukt. På den efterföljande presskonferensen pekade Merkel istället på att sparprogrammen Italien antagit ska kunna ge utslag på räntenivåerna.

– Det är givetvis en stor skillnad mellan Tyskland och Italiens räntor. Jag hoppas att reformkursen som Monti lagt an fortsätter och att räntorna ska gå ner, sade Merkel med Monti till höger om sig.

Enligt Merkel diskuterades inte frågan om uppköp av statspapper utan konstaterade endast att den europeiska centralbanken förbereder något slags ingripande de kommande veckorna, men att banken ”är självständig”.

Även Monti underströk att reformerna kommer att fortsätta och att de redan har mottagits positivt av de internationella finansiella institutionerna. En sanning med modifikation; sedan ett sparpaket antogs i slutet av juli har räntenivån sjunkit marginellt.

– Men även om man har fått positiva resultat och kan se horisonten igen betyder det inte att man kan stanna upp, arbetet fortsätter, sade Monti.

De närmaste veckorna kommer flera betydande beslut för eurons framtid. ECB har flaggat för nya stabiliserande åtgärder på penningmarknaderna, den 12 september kommer den tyska författningsdomstolens beslut om euroländernas stora krisfond kan sjösättas och i oktober väntas trojkans rapport om Grekland.

– Det är en ambitiös agenda vi har framför oss. Men vi är övertygade om att vi har medlen som krävs för att stärka euron. Och glöm inte att vi de senaste månaderna har gjort kanske mer än någonsin för den europeiska integrationen, sade Merkel med emfas.

Mycket har gjorts och mer kan komma att göras. Fördragsändringar till exempel, enligt Monti, kan behövas för att bygga upp förtroendet för euron och stärka styrningen av ekonomin i euroländerna. Men på frågan om Italien kommer att behöva ett krislån från de övriga euroländerna stod Monti utan förtroendeingivande svar; i stället sökte han oroligt Merkels blick innan hon tog ordet och konstaterade att Italien tar sådana beslut ”självständigt”.