Annons

Italiens Mario Monti och Tysklands Angela Merkel.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Monti ser tecken på Europas upplösning

 Italiens premiärminister Mario Monti ser oroväckande antityska tendenser i sitt land och varnar för en "psykologisk upplösning av Europa".
 

I fredags publicerade Italiens tidning Il Giornale ett porträtt av Tysklands förbundskansler Angela Merkel med lyft högerhand på framsidan. Rubriken: Fjärde Riket. Bildtexten: Heil Angela.

Den italienske premiärministern Mario Monti uttrycker nu sin oro över antityska stämningar i Italien. I en intervju med det tyska magasinet Der Spiegel i helgen säger han att motsättningarna mellan EU-länderna kan leda till ett sammanbrott i Europa.

– Men det här är större än de tysk-italienska relationerna. Spänningarna som har funnits i euroländerna de senaste åren bär tecken av Europas psykologiska upplösning, säger Mario Monti. Om euron blir en faktor i en utveckling där Europa glider isär är grunden för det europeiska projektet förstört.

Han har den senaste tiden besökt Finland för att försöka mjuka upp landets motstånd mot att använda de europeiska krisfonderna EFSF och ESM för att köpa upp statspapper. Finland är med Nederländerna och Tyskland de mest kritiska euroländerna till sådana ingrepp, som skulle syfta till att minska räntorna i Italien och Spanien. Men parlamentet i Finland är fast beslutet att fortsätta att kräva garantier för sina lån. I Tyskland i sin tur har det dröjt med att godkänna ESM – först i parlamentet och nu i författningsdomstolen.

Monti välkomnar förra veckans besked från sin landsman Mario Draghi, ordföranden för den europeiska centralbanken ECB, då han uppmanade politikerna att göra sitt innan ECB kan ingripa.

– De här problemen måste lösas snabbt, säger Monti.

Intervjun har redan lett till kritik för vad Monti anser angående det enligt honom sega beslutsfattandet i parlamenten runt om i EU.

– Om regeringarna binder sig fullständigt till sina parlaments beslut utan att ge sig själva lite manöverutrymme, är det troligare med ett sammanbrott i Europa än ett närmare samarbete, säger Monti i intervjun.

I Tyskland har Angela Merkels flera gånger fått förhandla hårt för att få det tyska parlamentets godkännande av uppgörelser framförhandlade i Bryssel. Även inom de tyska regeringspartierna, konservativa CDU/CSU och liberala FDP, har Merkels politik tidvis kritiserats hårt. Flera företrädare för CSU och FDP har tagit illa upp av Montis ord. Generalsekreteraren Alexander Dobrindt kallade den ett angrepp på demokratin.

– Herr Monti behöver tydligen en tydlig signal om att vi inte är beredda att avskaffa den tyska demokratin för att finansiera italienska skulder, sade Dobrindt.

Monti säger sig inte vilja ha ett finansiellt stöd av Tyskland, bara ett moraliskt. Han konstaterar att Tyskland i dag kan åtnjuta väldigt låga räntor på sina lån, ibland till och med negativa räntor.

– På det sättet subventionerar Italien med sina höga räntor faktiskt de låga räntorna i Tyskland, argumenterar Monti.