EU-kommissionär Viviane Reding oroas över Rumänien.

Bild: EU-Kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU behåller trycket på Rumänien

Den politiska turbulensen i Rumänien fortsätter. På onsdagen kände sig EU-kommissionär Viviane Reding nödgad att uttrycka sin oro över påtryckningarna mot landets författningsdomstol. 

EU:s justitiekommissionär Viviane Reding har ännu en gång uttryckt sin oro över utvecklingen i Rumänien som genomgår en politisk kris av sällan skådat slag. Efter att landet i slutet av juli röstade om huruvida president Traian Basescu skulle avsättas och ställas inför riksrätt, något som premiärminister Victor Ponta krävde, har situationen förvärrats. Basescu klarade omröstningen endast tack vare att det var för få som gick och röstade.

EU-kommissionär Reding skrev på tisdagen ett brev till ordföranden för författningsdomstolen i Rumänien som har larmat om starka politiska påtryckningar mot domstolen och dess medlemmar. Domstolen ska i slutet av augusti ta ställning till om folkomröstningen om presidenten var giltig eller inte.

– Viviane Reding uttryckte i brevet upprördhet för försöken att påverka domarna. Hon delar helt och hållet den oro som har framförts av ordföranden för Europarådets Venedigkommissionen, sade Redings talesperson i Bryssel i dag.

På tisdagen gjorde ordföranden i Europarådets Venedigkommission, ett organ som övervakar och bistår länder med att utveckla sin demokrati och rättsstat, ett uttalande om Rumänien efter att också han kontaktats av den rumänske författningsdomstolen.

– Det är förvånande för mig, till och med chockerande, att en författningsdomstol känner sig tvungen att kontakta Venedigkommissionen för andra gången under en kort tidsperiod för att kunna skydda sin självständighet, sade Gianni Buquicchio, ordförande för Venedigkommissionen i uttalandet. Han säger sig ha fått information från den rumänske författningsdomstolen om fortsatt tryck och hot mot enskilda domstolsmedlemmar.

Rumäniens premiärminister Victor Ponta har inte uttalat sig om EU-kommissionens eller Europarådets betänkligheter. För fem dagar sedan skrev han på Twitter att ”alla politiska aktörer måste avhålla sig från någon typ av direkt eller offentligt tryck på författningsdomstolen”.

Socialisten Victor Ponta vann valet i maj i år och i juni genomdrev han en mängd snabba regeringsbeslut som ledde fram till att presidenten, den konservative Traian Basescu, stängdes av i en månad i väntan på folkomröstningen. Enligt officiella valresultatet ville mer än 80 procent avsätta Basescu men antalet röstande nådde inte upp till 50-procentströskeln. Författningsdomstolens granskning av röstlistorna ska avslutas den sista augusti och kommer att avgöra om Basescu kan sitta kvar eller inte.