Annons

Angela Merkel kritiseras av ekonomer, bland andra Hans-Werner Sinn på forskningsinstitutet Ifo.

Bild: PULS Deutschland/Johannes Christ

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskt ekonomuppror mot Merkel

Angela Merkel kritiseras hårt av flera tyska toppekonomer efter förra veckans EU-toppmöte. En bankunion riskerar Tysklands framtid, menar de.

Resultatet av EU-toppmötet förra veckan har av många bedömare betecknats som en förlust för Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Efter att Frankrike lierat sig med Italien och Spanien fick Merkel ge vika för att den nya krisfonden ESM på 500 miljarder euro ska kunna låna ut pengar till banker utan att gå via statskassorna i krisande länder. För att acceptera detta fick Merkel igenom att en europeisk finansinspektion ska skapas under ledning av den Europeiska centralbanken, ECB, och att lånen till banker alltid ska beslutas med enhällighet.

Nu får uppgörelsen stark kritik av en grupp tyska toppekonomer. Bakom upproret står bland andra den tunge Hans-Werner Sinn, chef för det i München baserade forskningsinstitutet Ifo samt flera andra inflytelserika tyska ekonomer.

I ett öppet brev som Europaportalen tagit del av skriver ekonomerna att uppgörelsen från förra veckan skadar Tyskland. Framför allt är det den kommande bankunionen ekonomerna ställer sig kritiska till – att euroländernas skattebetalare gemensamt ska ta ansvar bankernas skulder ser de som ”omöjligt”.

”Politikerna hoppas kunna begränsa skulderna och förhindra missbruket med hjälp av en gemensam banktillsyn. Men vi kommer inte att lyckas eftersom de skuldsatta länderna har en strukturell majoritet i euroområdet. Om de välbärgade länderna säger ja till att ta ansvaret för bankskulderna kommer de om och om igen att utsättas för tryck för att utöka beloppen”, skriver ekonomerna.

De avslutar sitt upprop med att hävda att det främst är Wall Street och London som hjälps av uppgörelsen och att alla bör tala med sin lokale riksdagspolitiker om detta.

Brevet är enligt en annan tysk ekonom, Gustav A Horn, tänkt att publiceras i den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, på fredag. Horn blev erbjuden att skriva under men sade nej, och lade i stället ut texten på sin Facebooksida.

Angela Merkel pressas inte bara av tyska ekonomer utan också av medlemmar i systerpartiet CSU. Partiordföranden och Bayerntungviktaren Horst Seehofer uttalade sig på tisdagen i en intervju med tidningen Stern om uppgörelsen på EU-toppmötet.

– Någon gång kommer man till en punkt där Bayern och CSU inte kan säga ja längre. Och regeringen har utan CSU:s röster ingen egen majoritet, varnade Seehofer.

Han menade också att EU är på väg att bli en ”monsterstat” och talade sig hellre varm för ett regionernas Europa. Det ordvalet gillades inte av den liberale utrikesministern Guido Westerwelle.

– Det tanklösa ordvalet om en europeisk monsterstat skadar det stora projektet om ett Europa av stater i en politisk union, sade Westerwelle om uttalandet från koalitionspartnern.

För att krisfonden ESM ska kunna låna pengar direkt till banker i till exempel Spanien krävs ingen fördragsändring i EU, enligt EU-kommissionen. Däremot måste Tysklands parlament godkänna ändringen.