Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Tyskland ger upp Grekland”

Tyskland kommer inte att låna pengar till Grekland en tredje gång, uppger tyska tidningar. Samtidigt anges även internationella valutafonden IMF vilja dra sig ur låneprogrammen.

Bit efter bit läggs nu på plats i det pussel som ser ut att föreställa en fullständig grekisk statsbankrutt. För bara två veckor sedan sade Sveriges finansminister Anders Borg (M) att han tror att Grekland inte kommer att klara sig utan att ställa in betalningarna. Nu sällar sig allt tyngre, framför allt tyska, spelare till Borgs dystopiska läger.

Tysklands näringsminister och den liberala partiordföranden Philipp Rösler sade i en intervju med tyska tv-kanalen ARD på söndagen att han blir allt mer skeptisk gällande Greklands möjligheter att ta hålla sig kvar i eurosamarbetet och att han inte längre fruktar det.

– Om Grekland inte uppfyller kraven kan fler utbetalningar inte komma på fråga, sade Rösler.

På måndagen rapporterar också ansedda Süddeutsche Zeitung att Angela Merkel har samma uppfattning. Källor i regeringskretsar säger till tidningen att det ”är otänkbart att Angela Merkel ber om ett tredje Greklandspaket inför förbundsdagen”, enligt tidningen. Merkel hade svårt att övertyga parlamentet redan om det andra paketet som antogs för mindre än ett år sedan på totalt 130 miljarder euro.

Att Grekland inte kommer att klara de hårda sparmål som EU ställde i det andra så kallade räddningsprogrammet har stått klart länge. Frågan har varit om långivarna kan gå med på att ge Grekland två års respit med de 11,5 miljarder euro som skulle sparas fram till 2014. Den så kallade trojkan från EU-kommissionen, europeiska centralbanken och IMF befinner sig i Grekland för att undersöka hur illa det verkligen är ställt med ekonomin, och i alla fall IMF tycks inte vilja vara med längre.

Der Spiegel uppger att IMF ”har tappat tålamodet” efter insikten om att Grekland inte lyckas pressa ner statsskulden till 120 procent av BNP till 2020. I och med att Grekland ligger efter i sparplanen kan ett tredje paket på mellan 10 och 50 miljarder euro – motsvarande 85 till 425 miljarder kronor – behövas. Det är något IMF inte kommer att delta i. Då försvinner även helt säkert Finland och Nederländerna som har som absolut krav på IMF:s deltagande för att själva ställa upp. Med minst tre av de fyra euroländer som fortfarande har det högsta kreditbetyget – det fjärde är Luxemburg – samt IMF borta ur leken kan Grekland bara gå ett öde till mötes: bankrutt.

Enligt Der Spiegel kommer man dock försöka hålla Grekland ovanför ytan fram tills att euroländernas permanenta krisfond ESM är på plats. Den ska skydda andra euroländer mot en grekisk utveckling genom att erbjuda krislån, till exempel till Spaniens banker. Den kan dock inte träda i kraft förrän tidigast i mitten på september; den tyska författningsdomstolen prövar fonden mot den tyska grundlagen och ett utslag väntas till den 12 september.

Samtidigt som Grekland tycks vara förlorat skärps också läget för Spanien. Trots, eller kanske på grund av, att krispaketet på 100 miljarder euro till Spaniens banker blev formellt klart förra veckan stiger landets lånekostnader. På måndagen var räntan uppe i 7, 54 procent för tioåriga statsobligationer.