Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk EU-kommissionär: EU måste bli Europas förenta stater

Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger vill se ett Europas förenta stater. ”Att även en stor del av tyskarna vill det, är ett uppmuntrande tecken”, säger Oettinger.

I en intervju med den tyska tidningen Die Welt menar Oettinger att det är dags att ta steget. I en opinionsundersökning tidningen gjort säger nästan hälften av tyskarna att de vill ha ett Europas förenta stater.

– Vi måste vidareutveckla EU till en politisk union, till Europas förenta stater. Att denna syn delas av en stor del av den tyska befolkningen i denna historiskt utan motstycke, det är ett uppmuntrande tecken, kommenterar Oettinger.

Oettinger menar att den tyska grundlagen har plats för mer integration i Europa, men om det kommer till en statsbildning kan grundlagen behöva ändras.