Rumäniens president Traian Basescu på EU-toppmötet i mars.

Bild: Europeiska rådet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rumänske presidenten blir kvar

Den avstängde rumänske presidenten Traian Basescu klarar sig efter att för få rumäner röstat i söndagens folkomröstning. 

Den rumänske presidenten Traian Basescu kan sitta kvar på sin post efter söndagens folkomröstning som ogiltigförklarades då färre än 50 procent av rumänerna röstade. Enligt officiella valresultat valde endast 46,1 procent av de röstberättigade att lägga sin röst, skriver nyhetsbyrån AFP. Av dessa röstade enligt en opinionsundersökning publicerad på söndagskvällen drygt 86 procent för att avsätta Basescu, men förgäves.

Basescu stängdes av från sin post den 5 juli efter att Victor Ponta, den nye premiärministern i den liberal-socialdemokratiska regeringen, anklagat Basescu för att ha överskridit sina befogenheter i samband med att sparåtgärder genomfördes i landet de två senaste åren. Parlamentet röstade då för att stänga av Basescu och utlyste en folkomröstning som om den hade gått igenom hade avsatt Basescu.

Ponta hade också tagit bort tröskeln på 50 procents valdeltagande för att en folkomröstning ska vara giltig men efter stark kritik från EU-kommissionen återinfördes den för bara några dagar sedan.

Basescu utropade sig på söndagskvällen till segrare och att ”avvisat en statskupp”. Han lovade också att han skulle försöka ena landet igen. Men det är inte premiärminister Ponta intresserad av.

– Vad finns det att diskutera med en man som förkastats av rumänerna? sade Ponta enligt flera nyhetsbyråer.

– Han kommer att stanna kvar på Cotroceni [presidentpalatset] men han har ingen legitimitet, fortsatte Ponta.

Rumänien ska under hösten genomföra flera rekommendationer utfärdade av EU-kommissionen för att återfå något av det förlorade förtroendet för demokratins ställning i landet. Det handlar bland annat om att respektera författningsdomstolens utslag, säkra domstolarnas självständighet, utse en opartisk ombudsman och skapa en öppen process för att utse riksåklagare och chefsåklagare för den nationella anti-korruptionsenheten.

Rumänien håller nya parlamentsval i november i år.