Annons

Förbundskansler Angela Merkel och Socialdemokraternas ordförande Sigmar Gabriel.

Bild: Deutscher Bundestag / Lichtblick/Achim Melde

Hoppa till artikelns andra spalt.

"Tyska partier överens om europeisk finansskatt"

Tysklands regering och opposition har kommit överens om att driva kravet på en finansskatt på EU-nivå.

Införandet av finansskatten har varit en stor stötesten mellan regering och opposition i Tyskland. Liberala FDP har sagt klart nej, medan Socialdemokraterna och de Gröna har villkorat ett ja till finanspakten med en europeisk finansskatt.

På torsdagen kom dock parterna överens, enligt den tyska tidningen FAZ. I dokumentet, som ska godkännas av partiledningarna den 13 juni, ska alla varianter av en så kallad stämpelskatt av brittisk modell, något liberala FDP eventuellt kunde tänka sig, vara strukna. I stället rör det sig om ”en äkta finansskatt, som inte bara handlar om aktier och obligationer utan också derivat”, sade de Grönas Lisa Paus till FAZ.

SPD-ordföranden Sigmar Gabriel hyllade överenskommelsen och betecknade det som ”en ny dramatisk vändning från förbundskanslern” i hennes Europapolitik.

Den tyska regeringen behöver två tredjedelars majoritet i parlamentet för att kunna godkänna finanspakten och den utökade krisfonden i EU, vilket gjorde den beroende av Socialdemokraterna och de Gröna. Partierna ska fortsätta diskussionerna om euroobligationer i nästa veckas, skriver tyska Reuters.