Annons

Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel sockrar bud till Paris

I utbyte mot projektobligationer hoppas den tyska förbundskanslern Angela Merkel nå en kompromiss med den nyvalde franske presidenten om EU:s finanspakt.

François Hollande lovade i valrörelsen att omförhandla EU:s finanspakt. Men den tyska förbundskanslern har sagt bestämt nej till detta. Som en gest har Angela Merkel tidigare erbjudit Hollande en tillväxtpakt. Men nu går hon lägre och inkluderar så kallade projektobligationer i budet. Det skriver tyska nyhetssidan Deutsche Mittelstands Nachrichten.

Merkel hoppas att Hollande drar tillbaka sitt omförhandlingskrav mot finanspakten innan  irländarna röstar om den den 30 maj och innan den ska ratificeras i tyska förbundsdagen i mitten av juni.

Med valet av socialisten Hollande kommer de politiska förutsättningarna i EU att förändras. Han ska under de kommande dagarna skicka ett brev till sina europeiska kollegor om en tillväxtpakt.

– François Hollandes intention är tydlig och kommer inte att förändras, sade Pierre Moscovici, nära medarbetare till presidenten, och syftade på Hollandes fokus på tillväxt. Det rapporterar franska tidningen Les Echos.