Annons

Hannelore Kraft, partiledare för socialdemokratiska SPD i Nordrhein-Westfalen, skördade framgångar i söndagens delstatsval.

Bild: nrwspd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Allvarligt valbakslag för Merkel

”Ett bittert nederlag” kallar kristdemokraternas toppkandidat valresultatet i Nordrhein-Westfalen.

Angela Merkels kristdemokratiska CDU gjorde i söndags sitt sämsta val sedan 1949 i den folkrikaste tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Partiet backade med nästan nio procentenheter och fick 26 procent av rösterna. Framåt gick socialdemokratiska SPD som nu kan fortsätta regera tillsammans med de gröna, men nu i rödgrön majoritet till skillnad från den tidigare minoritetsregeringen.

CDU:s toppkandidat i delstatsvalen, den tyske miljöministern Norberg Röttgen – av vissa kallad förbundskansler Angela Merkels kronprins – var bedrövad efter det usla valresultatet.

– Det är ett entydigt nederlag som vi lidit i dag. Nederlaget är bittert, det är klart, och det gör riktigt ont för oss alla och självklart även för mig, sade Norberg Röttgen på söndagen, rapporterar tyska nyhetsprogrammet Tagesschau.

Annons

Även för förbundskansler Angela Merkel är detta en motgång. Delstatsvalen i det 18 miljoner invånare stora Nordrhein-Westfalen har traditionellt varit en god fingervisning för hur det går i de kommande nationella valen. I september nästa år går tyskarna till parlamentsval.

Tyska valkommentatorer menar att resultatet delvis är en protest mot CDU:s hårda åtstramningslinje för att komma till rätta delstatens skuld på motsvarande 1600 miljarder kronor. De tillskriver även den socialdemokratiska partiledaren Hannelore Kraft stor del i valframgången. Hon tros vara en av de främsta kandidaterna att utmana Angela Merkel i nästa års nationella val.

Både liberala FDP och Piratpartiet gick framåt, medan vänsterpartiet die Linke åkte ur delstatsparlamentet. Trots sviktande opinionssiffror på riksplanet klarade FDP femprocentsspärren med marginal. Tyska Piratpartiet har nu röstats in i fyra delstatsparlament på rad.

Tidigare i vår backade Angela Merkels CDU i delstatsvalen i Saarland och Schleswig-Holstein.