Christine Lagarde, IMF-chef, ha omvärderat hur stor valutafondens krisbuffert för euroländerna bör vara.

Hoppa till artikelns andra spalt.

IMF skriver ned lånebehov

Valutafonden omvärderar behovet av ekonomisk buffert för krisande euroländer.

Christine Lagarde, chef för Internationella valutafonden, IMF, beräknar att det behövs cirka 680 miljarder kronor mindre än vad tidigare angetts. Anledningen är Europeiska centralbankens storsatsning på billiga lån till banker i vintras.
 
– Behovet nu är möjligen inte lika stort som vi uppskattade tidigare i år, sade Christine Lagarde i förra veckan rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal. Men hon höjde samtidigt ett varningens finger för att krisen kan återkomma med ny kraft till Europa.

Christine Lagarde kalkylerar att IMF:s lånebehov för att skydda omvärlden från krisande euroländer är cirka 2700 miljarder kronor. Av detta har euroländerna själva lovat att bidra med 1330 miljarder kronor. Utöver det har en del EU-länder, däribland Sverige, sagt sig vilja tillföra runt 270-310 miljarder kronor.

Resten av pengarna väntas komma från stora ekonomier som Kina och Japan. Tillsammans med euroländernas krisfond ESM ska IMF skapa en ekonomisk brandvägg runt euroområdet för att minska risken för att skuldkrisen sprider sig.