Hoppa till artikelns andra spalt.

Finansskatt vinner stöd i EU-parlamentet

På onsdagen röstade EU-parlamentets ekonomiutskott för en europeisk skatt på finanstransaktioner.

Bland medlemsländerna verka diskussionen om en skatt på finansiella transaktioner ha gått i stå efter att bland annat Sverige och Storbritannien bjudit hårt motstånd. Men i EU-parlamentet är tongångarna annorlunda.

På onsdagen röstade 30 av parlamentarikerna i ekonomiutskottet för en sådan skatt medan 11 röstade emot.

Tidigare under dagen uttryckte sig ECB-chefen Mario Draghi sig skeptisk till en sådan skatt inför parlamentarikerna.

– Man kan fråga sig om en finansskatt är bästa sättet att attrahera utländska investerare till Europa, sade Mario Draghi men tillade lika fort att det låg utanför hans mandat att uttala sig i sådana frågor.