Ett av de alternativ som EU utforskar är en stämpelskatt på aktier efter brittisk förebild.

Bild: Sam Graf

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU söker ny finansskatt

Tyskland uppmanar EU att komma fram med förslag till en ny skatt på finanssektorn. Det framkom efter helgens finansministermöte i Köpenhamn.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble uppmanade i lördags EU att leta efter alternativ till en europeisk skatt på finanstransaktioner.

Motståndet mot en finansskatt har varit hårt från bland annat Sverige och Storbritannien vilket inneburit att det skulle ha varit omöjligt att införa en sådan skatt på EU-nivå eftersom enhällighet krävs i skattefrågor.

– Vi bör försöka hitta det vi är överens om. Vi måste hitta en kompromiss som inte bara är acceptabel för Frankrike och Tyskland utan även för Sverige och Storbritannien, sade Anders Borg, enligt finanstidningen Dagens Industri.

Wolfgang Schäuble föreslog att man i ett första steg ska införa en stämpelskatt på aktier efter brittisk förebild. Därefter ska skatten utökas till andra finansiella transaktioner.

Andra alternativ som cirkulerar är en så kallad aktivitetsskatt som finns i Danmark. En sådan skatt innebär att lönekostnaderna i finanssektorn beskattas med 10,5 procent.

Under helgs inofficiella möte i Köpenhamn kom euroländernas finansministrar även överens om att stärka den ekonomiska brandväggen runt krisande euroländer till 800 miljarder euro.

– Europa har gjort sin del, sade den franske finansministern François Baroin efter beslutet och spelade över bollen till länder som Kina, USA, Ryssland och Brasilien med en förhoppning att de ska låna ut mer pengar till Internationella valutafonden, IMF, för att ytterligare lugna marknaden.

Euroländerna hade hoppats att dessa och andra länder i den så kallade G20-gruppen skulle gå med på att låna ut runt 500 miljarder dollar till IMF med fick i februari kalla handen eftersom Tyskland då vägrade att förstärka brandväggen.