Upprört i Tyskland när Schweiz vill gripa tre tyska tjänstemän för att de har kommit över dokument på skattefuskande tyskar.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Arresteringsorder kan stjälpa tysk-schweiziskt skatteavtal

Schweiz vill gripa tre tyska tjänstemän för att de har kommit över dokument på skattefuskande tyskar. Utspelet har fått tyska politiker att vilja stärka ett skatteavtal med Schweiz.

I helgen utfärdade schweiziska myndigheter en arresteringsorder mot tre inspektörer på skatteverket i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen.

Åklagaren menar att de tre skatteinspektörerna har begått ekonomiskt spionage och brutit mot den schweiziska banksekretessen när de i februari 2010 köpte en CD-skiva med 1100 namn på tyska medborgare som smitit från att betala skatt i Tyskland.

Enligt informationen på CD-skivan, som köptes från en anställd på den schweiziska banken Credit Suisse för 2,5 miljoner euro, ska det röra sig om 1,34 miljarder obeskattade euro från Tyskland, skriver tyska tidningen Der Spiegel.

I Nordrhein-Westfalen, där skatteinspektörerna arbetar, ser myndigheterna dock ingen anledning att utlämna de tre tjänstemännen till Schweiz. Thomas Oppermann, talesperson för det socialdemokratiska SPD i den tyska förbundsdagen, sade till tyska tidningen Bild att han tycker att de tre förtjänar medalj för sin ”kamp mot pengatvätt och skatteflykt”.

I höstas slöt Tyskland och Schweiz ett avtal för att komma åt de miljardtals euro som tyska medborgare fört undan till Schweiz för att slippa betala skatt. Avtalet säger att schweiziska banker ska betala en avgift som motsvarar den tyska skatteförlusten. Detta ska dock ske under förutsättningen att identiteten på de tyska medborgarna som skattefuskar inte röjs.

Avtalet har dock inte godkänts i vare sig det tyska eller schweiziska parlamentet. I Tyskland höjs röster för att det är för vagt och mitten-vänsteroppositionen kräver ett skarpare avtal. Oppositionen, som har majoritet i den tyska förstakammaren, förbundsrådet, har sagt att de kommer att blockera avtalet om det inte förstärks.

I Schweiz ser borgerliga politiker det som ingen förlust om Tyskland inte skulle godkänna avtalet. Ruedi Noser från det liberala regeringspartiet, FDP, menar att Tyskland har mer att förlora på att inte godkänna avtalet än vad Schweiz har.

– Schweiz har gjort ett supererbjudande. Om tyskarna inte skriver under är det först och främst deras problem, sade Ruedi Noser rapporterar den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung.