Den tyska förbundskanslern Angela Merkel tänker om i frågan om en förstärkning av den ekonomiska brandväggen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland backar om förstärkt brandvägg

Lagom till torsdagens EU-toppmöte kommer signaler på att Tyskland vänder i frågan och är på väg att acceptera en förstärkning av den ekonomiska brandväggen kring krisande euroländer.

Tyskland har som enda land vägrat gå med på att förstärka den ekonomiska brandväggen runt krisande euroländer som ska förhindra att tunga EU-länder som Italien och Spanien går samma öde till mötes som Grekland.

Men enligt uppgifter från tyska regeringskällor till dagstidningen Süddeutsche Zeitung ska nu landets förbundskansler Angela Merkel ha tänkt om och kan tänka sig att gå med på en förstärkning.

– Vi kommer inte kunna stå emot detta tryck i det långa loppet, hette det enligt den icke namngivna källan som syftade på trycket inte bara från övriga euroländer utan även långivare som USA och Kina.

Enligt uppgifterna kan dock ett tyskt beslut i frågan komma först i slutet av mars.

Det som Tyskland har motsatt sig är att föra över oanvända medel från EU:s nuvarande och tillfälliga krisfond EFSF till den permanenta krisfonden EMS som börjar verka den första juli i år, alternativt låta båda fonderna verka parallellt under en begränsad period.

Den ekonomiska brandväggen skulle då förstärkas från dagens 500 miljarder euro till runt 750 miljarder euro.

I dagsläget går Tyskland i borgen för 211 miljarder euro i brandväggen, om den förstärks måste landet öka på sina garantier med ytterligare 69 miljarder euro.

Internationella valutafonden, IMF, har det som krav att brandväggen förstärks för att gå med på att låna ut sin andel av det andra krislånet till Grekland.