I det slovakiska parlamentsvalet segrade socialdemokratiska Smer lett av Robert Fico. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Socialdemokratisk storseger i Slovakien

Den nye premiärministern lovar skattehöjningar för rika, välfärd för alla och sunda statsfinanser. Svenska socialdemokrater vädrar morgonluft i Europa.

Det socialdemokratiska Smer fick i söndagens val i Slovakien det största stödet någonsin – nästan 45 procent och egen majoritet i parlamentet.

Det är första gången ett parti får egen majoritet i Slovakiens 19-åriga historia. Trots detta sade sig partiledaren Robert Fico leta efter en regeringspartner. Men efter att både kristdemokratiska KDH och ungerska minoritetspartiet Most-Híd tackat nej till hans inbjudan lutar det åt att hans parti kommer att regera på egen hand, rapporterar den slovakiska tidningen Hospodárske Noviny.

Det EU-positiva Smer har lovat att beskatta rika och satsa på landets välfärdssystem samtidigt som de ska vara budgetrestriktiva.

– Vårt program är tydligt, vi vill ta en väg av sunda offentliga finanser utan bekostnad för folket, sade Robert Fico.

Annons

Robert Fico, som tidigare varit statsminister i landet, har anklagats för nationalism men försäkrar i en intervju att Slovakien inte kommer att gå samma väg som Ungern som också regereras av ett parti med stor egen majoritet.

Ann Linde, internationell sekreterare för svenska Socialdemokraterna, vädrar morgonluft för europeiska socialdemokrater.

– Det känns om att det är ändring på gång. I Tyskland har socialdemokrater vunnit åtta regionval i rad. I Norden medverkar socialdemokrater i fyra av fem regeringar och i Frankrike ser socialdemokraten François Hollande ut att vinna presidentvalet, säger Ann Linde till Europaportalen.

Storsegern beror till viss del på att den tidigare regerande mittenhöger-koalitionen drabbades av en korruptionsskandal när högt uppsatta politiker tog emot mutor då statliga företag privatiserades för några år sedan.

Den förra regeringen sprack i oktober när ett av koalitionspartierna röstade mot att landet skulle bidra med mer pengar till euroländernas tillfälliga krisfond EFSF. Smer krävde då ett tidigarelagt parlamentsval för att ställa sig bakom krisfonden.

Partiet som tidigare ledde den slovakiska regeringen, mittenhögerpartiet SDKÚ-DS, klarade precis spärren för att komma in i parlamentet.