Den nederländske premiärministern Mark Rutte får hård kritik för sin tystnad om främlingsfientlig hemsida.

Bild: Nederländska regeringen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ryter till mot Nederländerna

EU riktar skarp kritik mot en nederländsk hemsida som uppmanar folk att skicka in historier om hur östeuropéer stjäl deras jobb. Att den nederländske premiärministern dessutom vägrar kommenterar hemsidan har väckt ont blod i Bryssel.

Det nederländska främlingsfientliga Frihetspartiet, PVV, lett av Geert Wilders satte tidigare i år upp en hemsida där nederländare uppmanas att skicka in historier om hur arbetare från Bulgarien, Rumänien och Polen tar deras jobb och andra klagomål.

På torsdagen röstade EU-parlamentet med stor majoritet igenom en resolution som nästan alla partigrupper stod bakom där de kritiserar både hemsidan och den nederländske premiärministern Mark Ruttes vägran att kommentera den.

– Även om det inte är ett formellt giftemål så är det ett konkubinat. De där partierna har ett förhållande och ligger i samma säng, sade socialdemokraternas gruppledare Hannes Swoboda i en debatt inför omröstningen och syftade på det nära samarbetet mellan Ruttes koalitionsregering och Wilders stödparti.

I resolutionen står det att ”Europaparlamentet uppmanar med kraft den nederländska premiärministern Rutte att på den nederländska regeringens vägnar fördöma och ta avstånd från detta beklagliga initiativ”.

Med i kritiken instämde även EU-parlamentariker från Mark Ruttes liberala parti VVD och koalitionspartiet CDA.

Enligt Mark Rutte varken kan eller bör han reagera på det som ett politiskt parti som inte ingår i hans regering säger och gör. Wilders Frihetparti är ett stödparti till Ruttes regeringskoalition.

EU:s rättighetskommissionär Viviane Reding uttryckte under debatten skarp kritik mot hemsidan och Mark Ruttes tystnad.

– Det är oacceptabelt att EU-medborgare utsätts för främlingsfientliga och intoleranta attityder för att de har använt sin grundläggande frihet att flytta från ett medlemsland till ett annat, sade Reding och tillade att alla regeringar har skyldigheten att se till att EU-medborgare från andra länder känner sig välkomna.

Viviane Reding har skickat ett brev till den nederländske premiärministern som fortfarande är obesvarat.

I Nederländerna håller regeringen för fullt på med att komma överens hur de ska kunna spara in ytterligare nio till sexton miljarder euro efter att det visat sig att underskottet i statsbudgeten kommer att bli större än vad EU-reglerna tillåter. För att få igenom sina budgetplaner behöver Mark Rutte Frihetpartiets stöd.

Tidigare i år har EU-parlamentet starkt kritiserat den ungerske premiärministern Viktor Orbán för odemokratiska tendenser. Men annars är det ovanligt att ett specifikt land eller person pekas ut i en resolution.