Den vitryske diktatorn Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vitryssland sparkar ut EU-ambassadör

Den vitryska reaktionen kom på tisdagen efter att EU skärpt sina sanktioner mot landet. – Ett uttryck för desperation, menar Carl Bildt.

Den vitryske presidenten och envåldshärskaren Aleksandr Lukasjenko sparkar ut EU:s och Polens ambassadörer ur landet samtidigt som han drar tillbaka sina egna representanter från Bryssel och Warszawa.

– Det är ett uttryck för desperation. Han har försökt manipulera och hota oss på olika sätt och nu gör han något som han tror är en påtryckning på oss, sade den svenske utrikesministern Carl Bildt (M) i en reaktion på beslutet sent på tisdagseftermiddagen.

President Aleksandr Lukasjenkos beslut kom efter att EU skärpt sina sanktioner mot landet.

– Han är i en mycket besvärligt situation och bränner nu broar och det kommer att ha negativa konsekvenser också för honom längre fram, sade Carl Bildt.

Svaret från EU-länderna blir att kalla hem sina respektive ambassadörer från Vitryssland. Samtidigt kallas de vitryska ambassadörerna upp för konsultation runt om i unionen.

Slovenien hotade  i måndags, för att skydda egna ekonomiska intressen, med veto mot sanktionerna om inte den vitryske affärsmannen Jurij Tjizj ströks från listan, vilket också skedde till slut.

21 vitryska domare och poliser hamnar nu under EU-sanktioner där redan över 200 personer finns som har inreseförbud i EU och vars tillgångar frysts.