EU-kommissionen menar att man är beredd om gasleveranserna från Ryssland minskar.

Bild: ajbatac

Nio EU-länder rapporterar en leveransminskning av rysk gas. Ryssland skyller på Ukraina. EU på kölden.

I tisdags rapporterade Italien att deras gasimport från Ryssland minskat med tio procent. I går torsdag fick Slovakien och Österrike se sin gasimport minska med 30 procent.

Även Ungern, Polen, Tjeckien, Grekland, Rumänien och Bulgarien uppger en nedgång.

Ryssland menar att Ukraina behåller en för stor del av gasen som passerar genom landet på väg till Europa. Det ukrainska statliga gasbolaget Naftogaz slår dock ifrån sig anklagelserna.

EU-kommissionen sade tidigare i veckan att minskningen av leveransen av rysk gas kan bero på den extrema kölden i området.

Vintern 2009 fick flera östliga EU-länder brist på gas efter att Ryssland strypt tillförseln till Ukraina efter en tvist om gaspriset.

EU-kommissionen anser dock att man är väl förberedd om gasleveranserna fortsätter minska.

– Vad än orsaken är så befinner vi oss i en mycket bättre position i dag än när den förra krisen inträffade, sade Marlene Holzner, talesperson för EU-kommissionens energifrågor.

I mitten av januari återuppstod det gamla gasbråket mellan Ryssland och transitlandet Ukraina. Ukraina ville få rabatt på den ryska gasen med Ryssland sade nej till kravet.

Temperaturerna i centrala och östra Europa har i veckan nått rekordnivåer, i går rapporterade den tjeckiska staden Kvilda minus 38,1 grader.